For de fleste danskere er sommerferien nu endegyldigt forbi og mange af os skal tilbage til faste mødetider, travlhed med at hente og bringe børn, mails der tikker ind, kunder som skal betjenes, kollegaer, der skal ”catches up” med og så videre og så videre.

Faktisk føler nogle mennesker sig stressede allerede søndag aften bare ved udsigten til at skulle starte på jobbet efter en lang sommerferie, hvor der har været tid til at geare helt ned og lade krop og sind gå i ”slumre mode”.

Der dukker tanker op som ”kan jeg nogen sinde komme op i det høje gear igen” eller ”åh… havde jeg dog bare en uge mere..” Og bare rolig. Disse tanker er helt normale også selv om du har et job, som du er glad for. Jo længere ferie du har haft, jo mere har din krop og din hjerne fået slappet af og jo mere tendens vil der være til at stille spørgsmålstegn ved om man har lyst til at komme tilbage til den stressende hverdag, vi kendte inden ferien.

Og vi kommer op i gear igen! Faktisk hører jeg alt for mange som, efter bare et par dage tilbage på jobbet, siger at de føler sig så stressede at de trænger til ferie igen! Så derfor bør du gøre dig selv den tjeneste at vende tilbage på jobbet på en god måde og ikke allerede første arbejdsdag være for hård ved dig selv.

Her er mine bedste tips til dig, der gerne vil undgå at blive stresset allerede den første uge efter ferien:

1. Planlæg din opstart allerede hjemmefra.
Planlæg ugen så du er foran både hvad angår madpakker, tøj, transport og andet der kan planlægges. Stå op i god tid så du får en rolig morgen,

2. Planlæg din arbejdsdag og gerne hele arbejdsugen.
Starte med at skimme mails, opgaver og andet igennem som er kommet i ferien. Lad være med bare at kaste dig over det hele på én gang. Det er så let at blive fanget i de første mails eller den første kollega, som spørger om noget og inden man får set sig om så er formiddagen forsvundet. Brug i stedet de første timer til at planlægge din arbejdsdag og forsøg at planlægge hele ugen mens du er i gang.

3. Prioriter dine opgaver
Hvis du har mange opgaver og det giver mening for dig, så brug modellen med at prioritere opgaverne i A, B, C.  Vær konsekvent og hård i din prioritering, du kan sandsynligvis ikke nå det hele alligevel, så spørg dig selv om hvad der er vigtigst at få fra hånden og hvad der kan vente.

4. Tag lidt af sommeren med på job
Vær god ved dig selv også selvom du er på arbejde. Gå en tur i frokostpausen og få lidt sol og luft. Tag en buket med fra haven, grøftekanten eller blomsterhandleren. Hold en lille eftermiddagspause, hvor du bare glor huller i luften, eller find andre måder at give dig selv lidt af den ro som du formentlig har givet dig i sommerferien.

5. Planlæg en fridag eller din næste ferie
Giv dig selv noget at se frem til. Hvis muligt så planlæg en halv eller hel fridag eller måske en mini-ferie i efteråret, så der er noget at glæde sig til. Og overvej om du kan planlægge din næste længere ferie, så du måske kommer retur onsdag eller torsdag. Med mindre din arbejdsgiver kræver det, så er det faktisk meget smartere at starte igen midt på ugen, for så får både din krop og din hjerne en lidt langsommere opstart 🙂

Hvis du nu alligevel føler dig helt udmattet, når første arbejdsdag er slut, så prøv at ryste dagen af dig på vej hjem. Tag en cykeltur, sæt dig på en bænk og nyd et par solstråler, læs et par kapitler af din yndlingsbog eller snup 5 minutters meditation. Uanset hvad du gør, så gør noget som du bliver glad af og som booster din energi.

God sensommer!