Du har besluttet dig for at gå igang med en opgave, men du skal først lige…

Vi kender sikkert allesammen til overspringshandlinger og dermed også til den frustration, der kan være en følge af at man ikke når det, man gerne vil i løbet af en (arbejds)dag.

Der kan være mange årsager til overspringshandlinger. Det kan være opgaven er svær, at den føles kedelig eller det kan være, at du er usikker på, hvordan du skal løse den.

Men det kan også være ren og skær vane at lave overspringshandlinger. Summa summarum: hvis du laver for mange overspringshandlinger, så er der kun én som kan gøre noget ved dig, nemlig dig selv.

Spring overspringshandlingerne over og bliv mere effektiv

Næste gang du opdager, at du er i fuld gang med at springe over, så prøv at kigge på nedenstående 6 tips og se, om de kan hjælpe dig til at få startet batterierne og komme igang:

1. Sæt et tydeligt og realistisk mål
Inden du går i gang med opgaven, så sørg for at du er helt klar over hvad, du ønsker at  opnå (målet) og hvornår du ønsker at være i mål. Du kan bruge smartmodellen til at få målet helt på plads.

2. Vær motiveret 
Spørg dig selv, hvorfor det er vigtigt at nå dette mål. Forestil dig hvordan det vil være, når du har nået målet. Brug din fantasi og forestil dig på den anden siden af opgaven.

Se dig selv have udført opgaven og mærk hvordan det føles bagefter.

3. Del opgaven op
Hvis målet er stort eller tidshorisonten lang, så sæt dig tydelige og realistiske delmål og find for hvert delmål det som motiverer dig ved netop denne opgave.

4. Sæt tidsgrænser
Hav et realistisk forhold til hvad du kan nå inden for en given tidsramme. Prøv at afsætte specifikke tidspunkter hvor du koncentreret arbejder med din store opgave og husk, at du formentlig også skal have tid til andre og mindre opgaver i løbet af dagen.

5. Hold pauser
Du bør ikke arbejde koncentreret mere end 90 minutter ad gangen. Det er en misforståelse at tro, at vi bliver mere effektive ved ”at arbejde igennem” – tværtimod!

6. Find årsagen
Hvis du følger ovenstående 5 råd og stadig oplever, at du har for mange overspringshandlinger, så find ind til årsagen.

De 3 hyppigste årsager er:

  • Usikkerhed eller angst for fiasko (hvad nu hvis ikke jeg løser opgaven godt nok…)
  • Ønsket om perfektion (jeg venter med at starte til jeg ved, det vil blive helt perfekt…)
  • Manglende motivation (jeg gider egentlig ikke…)

Her er et par tip til hvad du kan gøre:

  • Hvis du føler dig usikker, så tænk på tidligere succeser og opgaver, som du har løst godt.
  • Hvis dit problem stammer fra et ønske om at det skal være ”helt perfekt” så spørg dig selv om dine høje standarder er realistiske eller om de i virkeligheden spænder ben for dig.
  • Hvis opgaven føles triviel eller er pålagt dig udefra, så prøv alligevel at finde motivationen. Ofte hjælper det at se et lille og trivielt mål i et større perspektiv.
Og hvis det stadig ikke virker…

så giver du mig bare et ring på 26 370 370 og så hjælper jeg dig på vej.

 
 
Dette blogindlæg er oprindelig udgivet september 2011 og revideret februar 2018