Gå dig til indre ro

 

Hvis du hører til de mange, som egentlig gerne vil meditere, men har svært ved at sætte dig, så kan du måske have glæde af en gående meditation – eller mindful walking, som det også kaldes.

Mindful walking er en god øvelse til at få mere jordforbindelse og indre ro. Desuden styrker øvelsen din opmærksomhed og træner dit nærvær og den er derfor rigtig god, hvis du føler dig stresset.

 

Hvor længe skal man gå, før det virker?

 

Der er ingen reger for,  hvor længe ad gangen man skal gå og hvor ofte. Hvis du aldrig har lavet mindfull walking før, så  anbefaler jeg, at du starter med 5 minutter og gradvist øger til 10-15 minutter.

Men det vigtigste er ikke hvorlænge du træner. Det vigtigste er at du kommer igang og GØR det – germe regelmæssigt, fx hver dag.  Så hvis du føler, at 5 minutter er for længe, starter du bare med mindre.Hellere træne koncentreret i 1 minut end ukoncentreret i 5 minutter.

 

Skal man træne udendørs?

 

Du bestemmer selv, om du vil træne ude eller inde. Hvis du er alene indenfor, kan det være lettere at fokusere på øvelsen, da der generelt er flere forstyrrelser udendørs. En god idé kan være at starte inde og senere gå udenfor og på den måde gøre det lidt sværere for dig selv af holde koncentrationen og dit fokus.

 

Sådan træner du mindfull walking

Begynd langsomt at gå og bring al din opmærksomhed til det, at du går.

Mærk hvordan vægten synker ned i den ene fod, mens den anden løfter sig.

Mærk hvornår og hvordan foden sættes i jorden igen og vægten lægges på den anden fod.

Prøv at se lige ud imens du nysgerrigt undersøger din krops fantastiske evne til at gå.

Stop op når du mister fokus

Hvis din opmærksomhed flytter sig fra fødderne, fx fordi der kommer tanker (og det gør der med stor sandsynlighed ret ofte) så STOP op. Stå stille et øjeblik, tag en dyb vejrtrækning og flyt igen hele dit fokus tilbage til fødderne.

Begynd nu langsomt at gå igen, med al opmærksomhed på det, at du går!

Når opmærksomheden smutter igen – stop igen – og så fremdeles.

Vær tålmodig med dig selv

I starten vil du måske opleve, at du stopper hvert sekund, fordi din opmærksomhed forsvinder fra fødderne, men efterhånden vil du kunne gå længere og længere med koncentreret opmærksomhed.

Vær tålmodig med dig selv. Rom blev ikke bygget på én dag og du er formentlig ikke verdensmester i fokuseret opmærksomhed, første gang du prøver det.

 

Tre tips til at få succes med mindfull walking

  1. Beslut dig for hvor længe og hvor ofte du vil træne – og hold dig til denne plan.
  2. Hold ud og bliv ved Hvis du fx har besluttet dig for at træne 2 minutter, så giver du ikke op, blot fordi du efter et par sekunder mister opmærksomheden, i stedet træner du videre indtil de 2 minutter er gået.
  3. Udmål strækningen på forhånd. Fx fra den ene væg til den anden eller hen til det nærmeste træ, bænk eller lignende.

 

Så er der ikke andet at tilføje end: Kom igang. Prøv det fx en uges tid og mærk om det er noget for dig. Hvis ikke, så er der mange andre muligheder for at få dit helt personlige og skræddersyet Frikvarter.