Ja, så er du ikke alene, faktisk er du helt almindelig

Jeg møder hver dag mennesker, der har utrolig meget at byde på fagligt, men som kun nødtvungent tager ordet på møder eller i en større forsamling.

Rigtig mange selvstændige, som hver på deres felt er eksperter, kunne booste deres business ved at holde foredrag eller undervise i deres spidskompetence. Men de opsøger ikke denne mulighed og de siger nej tak, hvis de bliver spurgt om de kan komme ud og sige et par ord om det, de nu er gode til.

Og hvor er det synd – og smadderærgerligt. Både for dem selv, men da så sandelig også for alle os andre, som dermed går glip af deres guldkorn!

 

Vil du frem i verden, så vis hvad du er god til

Også for mange ansatte er det i dag nødvendigt at kunne tag ordet i en større eller mindre kreds. Det kan være overfor en mindre gruppe kunder eller kolleger eller det kan være i en større forsamling, hvor et produkt eller et projekt skal præsenteres.

Faktisk fristes jeg til at sige, at din karriere afhænger af, om du er i stand til at tage ordet.

For hvis du vil frem i verden, må du være i stand til at vise hvad du kan – til chefen, til dit netværk eller til (potentielle) kunder!

 

Frygten har sjældent hold i virkeligheden

Frygten for at tale offentligt er som nævnt helt almindelig. Men hvad er det vi frygter, når vi skal tage ordet?

Ofte har det, vi frygter, ikke hold i virkeligheden, men foregår i vores tanker (og ja… jeg indrømmer, at det kan skam føles ægte nok…).

Men selvom tankerne i sig selv kan give os ondt i maven, så viser det sig faktisk i de fleste tilfælde at tankerne om ”hvad nu hvis…” har intet eller meget lidt hold i virkeligheden. Mange af mine kunder, som får performance coaching, fortæller da også at de er mere nervøse inden de skal præstere. Når først de er kommet i gang, så forsvinder nervøsiteten eller bliver mærkbar mindre.
Så hvad er det for nogle tanker, der skaber uro og gør at så mange vælger at takke nej?

Her er nogle bud på “hvad nu hvis” tanker. Kig på dem og se, om der er noget du kan genkende:

Hvad nu hvis…

  • … jeg ikke er ekspert nok og ikke kan svare på det hele?
  • … jeg bliver til grin?
  • … min stemme ryster så meget, at de kan høre hvor nervøs jeg er?
  • … jeg mister tråden undervejs og går helt i stå?
  • … de stiller kritiske spørgsmål som jeg ikke kan håndtere?
  • … jeg ikke kan leve op til forventningerne?
  • … de opdager at jeg ikke er så meget ekspert, som de troede?

 

Du er stadig ikke alene

Faktisk er vi mennesker ikke så forskellige, når det kommer til vores tanker. Og hvis du kan genkende en eller flere af ovenstående tanker, kan jeg igen forsikre dig om, at du hverken er alene eller unormal.

 

Giv dig selv valgFRIHED

Både du og din karriere fortjener bedre end at sige nej alene fordi du er bange for at sige ja.

 

Så næste gang du får muligheden for at stå frem, og du mærker lysten til at takke nej, så forsøg i stedet at finde ind til frygten og beslut dig for at arbejde med den.

For når du arbejder med frygten, så giver det dig en følelse af kontrol med dit liv og du får friheden til at træffe et valg.

 

Det kan så godt være, at du alligevel vælger at takke nej til at holde et foredrag, men så har du truffet et valg baseret på andre årsager end frygt.

Det kan jo være at du helt reelt ikke har tid til det eller at der er andre årsager til at du takker nej.

Og hvis du vælger at takke ja, så husk at godt begyndt er halvt fuldtendt og at begyndelsen starter hjemmefra, nemlig i din forberedelse.