Når jeg gerne vil hjælpe dig med at blive bedre til at præsentere på jobbet, så er det fordi jeg mener, at præsentationer er så langt mere end at holde et foredrag eller rejse sig op og tage ordet i en forsamling.

Du holder præsentationer konstant

I realiteten holder du rigtig mange præsentationer gennem livet – du tænker måske bare ikke på, at når du siger noget, så er det rent faktisk ofte en præsentation.
Tænk bare på det job du har nu (eller gerne vil have hvis ikke du har et). Før du overhovedet blev ansat, holdt du en præsentation, måske den sværeste af alle: Nemlig præsentationen af dig selv, dine kompetencer og erfaringer. Vi bruger ofte udtrykket ”at sælge sig selv” til en jobsamtale og i virkeligheden kan man sige at alle præsentationer er et salg.

Dit indspark på mødet er også en præsentation

Når du kommer med din mening på personalemødet, laver du en præsentation. Du præsenterer dine holdninger, og du forsøger at sælge dine ideer ved at overbevise dine kollegaer om, at I skal gøre dette eller hint.

Når du sidder til et møde med en kunde eller en samarbejdspartner, så laver du en præsentation og du sælger din virksomhed, selvom I ikke tilbyder fysiske produkter og selvom du måske ikke tænker det som en præsentation, men bare en drøftelse.

Når du sidder til MUS samtale eller løndrøftelse med din leder, så er det igen en præsentation af dig selv og dine eventuelle argumenter for hvorfor det er din tur til at tage et skridt op ad karrierestigen.

Så er der de eksterne præsentationer

Og endelig, er der jo de situationer, vi oftest kalder for en præsentation: Når du bliver bedt om at fremlægge dit projekt for teamet. Når du skal informere medarbejdergruppen om jeres afdelings nye tiltag. Når du skal holde et oplæg for eksterne partnere. Eller når du, måske, som mig skal holde et foredrag eller en workshop for nogle mennesker, du ikke tidligere har mødt.

Mulighederne for at holde en arbejdsmæssig præsentation er utallige og derfor skal du lære det. Du behøver ikke blive et retorisk vidunder, men hvis ikke du vil ende bagerst i køen hver gang der skal uddeles lønforhøjelse eller forfremmelser, så skal du lære at sige din mening og præsentere dig selv og dine synspunkter.

Du kan lære det

Derfor skal du også slippe tanken (hvis du har den) om, at det med at tage ordet er noget medfødt. At holde en præsentation, eller konstruktivt sige sin mening, er en tillært færdighed. Det er noget alle kan lære, og det er noget man skal øve sig på, hvis man vil være god til det. Men sådan er det jo med alting. Jo mere vi øver os, jo bedre bliver vi.

Beslut dig for at komme i gang

Når du har sluppet tanken om at alle undtagen dig, kan lære at tage ordet, så start med at blive god til de grundlæggende kommunikationsteknikker. God kommunikation er en forudsætning for enhver præsentation, og for ethvert salg.
Start i det små og gør stille og roligt udfordringen større. Brug enhver lejlighed til at lave en præsentation også selv om det måske bare skal være at sige din mening på det næste møde, du deltager i.

Sådan kommer du i gang med præsentationer på jobbet:

    • Beslut dig for at det er vigtigt at lære det
    • Beslut dig for i hvilke situationer du vil gøre det (tag de nemmeste først)
    • Forbered dig på hvad du vil sige, lav evt. nogle stikord
    • Hold fast i din beslutning selvom du bliver nervøs
    • Gør det!
    • Lad være med at kritisere dig selv bagefter – giv hellere dig selv konstruktiv feedback
    • Glæd dig over at du tog et skridt ud af din komfortzone
    • Gør det igen – så snart som muligt!

     

    PS! Hvis du ligefrem gerne vil holde et foredrag, så kan du her få mine tips til hvordan, du kommer igang.