Den fødte taler findes ikke…

Men heldigvis kan du forberede dig til succes.

 

Det kan se så legende let ud… Når vi nogen gange møder et menneske, der forstår at tale, så hele forsamlingen lytter.

Legende let; ja på overfladen. For bag det, der kan se let og ubesværet ud, ligger ofte mange års erfaring og helt sikkert grundig forberedelse.

Selvfølgelig er der forskel på en garvet foredragsholder og den person, der står og skal holde sin måske allerførste præsentation.

Men selv for den garvede foredragsholder har der været en første gang.

Derfor: Når du vil lære at holde et motiverende foredrag, sælge dine budskaber til kunder eller kollegaer samt formidle din viden og ekspertise mundligt, så gælder det, som for så meget andet: Øvelse gør mester.

 

Sådan forbereder du en god præsentation:

 

1. Start med at gøre dig formålet klart. Og husk at der ofte er flere formål. Fx kan et formål være at kunden skal have en bestemt viden om dit produkt og et andet formål at du skal fremstå tillidsvækkende og kompetent.

 

2. Bliv skarp på målgruppen. Hvad ved de allerede? Hvilke forudsætninger har de, som du eventuelt kan bygge på? Selvom det tilsyneladende er det samme foredrag du holder flere gange, så kan målgruppen være forskellig. Hvis du fx er teknisk ekspert og skal introducere jeres nye produkt for en gruppe kunder, så er du nødt til at være skarp på om dine tilhørere er teknikere, økonomifolk eller den øverste direktør. Hver gruppe vil nemlig have forskelligt fokus og du skal kunne ramme “what’s in it for me” hos dine tilhørere, hvis du virkelig vil have dem til at lytte til dig.

 

3. Saml dit stof og beslut hvad der skal med. Overvej hvor meget tid du har og vær helt klar på hvad der er essentielt at få med, hvad der eventuelt kan tages ud, hvis tiden løber fra dig og hvad du måske kan have med som buffer, hvis du ender med at have lidt tid til overs.

 

4. Lav en struktur. Planlæg i hvilken rækkefølge, du vil præsentere tingene og hvordan du vil præsentere dem. Skal det fx udelukkende være powerpoints eller flipover? Skal det være en kombination og skal det mest være envejs formidling eller skal du inddrage tilhørerne? Og hvis ja, hvordan?

 

5. Øv dig – spil det hele igennem i dit hoved flere gange. Hvis du er utrænet, så skal du overveje at øve dig foran en god ven eller kollega. Den fejl de fleste nybegyndere begår er at de ikke har øvet sig ved at tale højt og at de derfor bliver overrasket over, at det ta’r meget længere tid at tale foran et “live” publikum end at tale det igennem inden i sit eget hoved. Så tal højt og tjek tiden. Hvis du ikke har en kollega at tale for, så øv dig foran spejlet eller foran din hund…:-)

 

6. Brug mentaltræningg til at komme i den for dig bedst mulige tilstand. Fx kan du lave visualiseringsøvelser, vejrtrækningsøvelser eller andet hvis nervøsiteten fylder for meget.

 

Og husk nu:

At tale til en forsamling er noget, du kan lære og jo mere du gør det, jo bedre bliver du!

 

Hvis du vil lære at holde inspirerende præsentationer, så ring til mig på 26 370 370.