De fleste af os multitasker på livet løs nærmest konstant. Vi kører bil, samtidig med at vi taler i telefon, vi tænker på arbejdsopgaverne, imens vi taler med vores barn om skoledagen, vi ser TV, når vi laver mad, vi læser en sms, imens vi taler med en kollega eller ven…. Fortsæt selv listen!
Det hele i et forsøg på at være effektive og få mest muligt ud af den tid vi har.
Men er vi i virkeligheden så effektive, som vi tror? I bogen Mindfulness i din Hverdag, omtaler den svenske læge Ola Schenström begrebet ”ineffektiv multitasking” og argumenterer for, at det har store både økonomiske og menneskelige omkostninger, at vi multitasker i stedet for at koncentrere vores opmærksomhed på én opgave og én ting ad gangen.
Interessant er også at forskning har vist, at selv om hjernen har hundrede milliarder nerveceller, så har den en stærkt begrænset evne til at koncentrere sig om flere ting på en gang. Så der er faktisk en forklaring på hvorfor vi så ofte føler os stressede:
Vi forsøger simpelthen at gøre for mange ting på én gang i stedet for at fokusere og være tilstede i øjeblikket og i det vi er i gang med!
Mindfulness har for længst bevist sin værdi som metode til stresshåndtering, ikke mindst takket være Jon Kabat-Zinn, der i 1979 tog initiativ til stressreduktionsklinikken på University of Massachussett og som siden har skabt veldokumenterede resultater.
I dag kan førende hjerneforskere påvise, at der sker en række fysiske ændringer i hjernen ved regelmæssig meditation. Bl.a. sker der en øget aktivitet i den del af hjernen, der styrer positive følelser samtidig med at der sker en reduktion i den modsatte side, der regulerer følelser som irritation, vrede, frygt m.m.
Jeg er selv stadig kun ved begyndelsen af min rejse ind i mindfulness og er klar over, at især i starten mærker de fleste store forbedringer også ved en relativt lille daglig indsats. Effekten at min mindfulness træning er en oplevelse af mere ro, klarhed og en større kontakt til mig selv. Det gør, at jeg har lettere ved at træffe vigtige beslutninger og håndtere krævende udfordringer eller svære situationer.
Hvad er Mindfulness træning og hvordan gør du?
Det vil jeg skrive om i mit næste blog indlæg.