Så er jeg tilbage efter det, jeg har kaldt mit livs største udfordring, og som viste sig at være en stor, givende og lærerig oplevelse. Fem fantastiske dage i stilhed, der har skabt en følelse af  indre ro, energi og overskud.

At være stille med sig selv i så lang tid er en unik mulighed for at lære sig selv bedre at kende. Måske er det, som når man har løbet sit første maraton. Først når man rammer muren, lærer man sin egen styrke at kende.  Jeg ramte muren adskillige gange undervejs, men aldrig havde jeg ønsket om at give op. Derfor var det let, selvom det var svært.  Og det at jeg accepterede lethed som en styrke, var måske det største, der skete for mig undervejs!

At være i nu’et hvert eneste øjeblik var den primære overskrift på de 5 dage. At se tankerne, ikke forfølge dem, men blot lægge mærke til dem – hvilket for mig faktisk var lettere end jeg havde troet. Jeg mærkede hurtigt en tydelig nedsat hastighed i tankerne, som om min hjerne gik i slowmotion. På et tidspunkt havde jeg den besynderlige oplevelse, at kunne se tankerne stå pænt i kø i. De plejer at vælte ind fra højre og venstre og nærmest kappes om at få mest mulig opmærksomhed. Nu ventede de pænt på at få lov til at vise sig – én ad gangen. Nogle tanker var lette at give slip på, andre var meget insisterende, og her krævede det vedholdenhed, tålmodighed og disciplin at blive ved at vende mit fokus mod åndedrættet.

Det, jeg frygtede allermest, nemlig stilheden i så mange dage, viste sig at være en stor gave. Et klassisk eksempel på, hvor mange (bekymrings)tanker man kan gøre sig om fremtiden – i stedet for at koncentrere sig om øjeblikket her og nu.
Nu, hvor jeg er hjemme igen, sidder jeg med en stille undren over, hvor meget lettere det var at gå fra tale til tavshed end fra tavshed til tale. Hjernen føles stadig i slowmotion, tankerne er stadig langsommere end før jeg tog af sted. Og løftet til mig selv er at praktisere længere og længere øjeblikke af stilhed dagligt, fordi jeg nu har mærket effekten på krop og sind.