Jeg mødte på et tidspunkt en ung kvinde, som fortalte om en dag hvor hendes chef var kommet forbi hendes skrivebord og sådan lidt henkastet havde sagt:

”Du… som du jo ved, har vi den her præsentation for salgsafdelingen næste uge og egentlig skulle jeg selv tage den, men jeg er blevet indkaldt til et andet vigtigt møde. Så kan du ikke lige tage præsentationen i stedet for mig? De skal bare have et kort oplæg på en halv times tid og du er jo godt inde i sagerne, så du behøver ikke bruge så meget tid på det”.

 

Jeg er sikker på, at chefen mente det godt og at hans pointe var, at medarbejderen var fagligt kompetent og derfor godt kunne repræsentere afdelingen og stå for præsentationen. Så problemet lå ikke i selve opgaven, problemet lå i ”bare lige”

For det var nemlig ikke ”bare lige” for denne unge kvinde. Uagtet at hun er super kompetent fagligt, så har hun ikke den store erfaring med at holde oplæg. Og i denne situation glemte hun faktisk helt at hun var dygtig til sit fag, for det eneste der var plads til i hendes hoved var tanken: ”Det kan han sagtens sige, men hvad nu hvis jeg er ved at dø af skræk ved tanken om at skulle stå der og holde et oplæg?”

 

Og det er ikke bare lige

Hvis du er vant til at holde oplæg og er inde i dit stof, så kommer der sikkert et tidspunkt, hvor du ”bare lige” kan stille dig op og sige nogle bevingede ord som griber tilhørerne. Men for de fleste mennesker er det uvant at tage ordet og det er de færreste, der træner denne kompetence særlig ofte. Og med så meget andet, så kræver det træning at holde en præsentation eller et foredrag.

For at holde foredrag og præsentationer er en kompetence, og du kan lære det. Selvfølgelige er der forskel på, hvor vi har vores styrker og nogle mennesker har lettere ved at lære at tale, så de griber en forsamling om hjertet, men at udtrykke sig så det giver mening og så fx dine kolleger føler sig motiverede til at lytte til dig – det er noget du kan lære, som med så meget andet.