Sommeren har ramt landet og en stor del af den danske befolkning er lige nu på vejene for at køre til sommerhuse, stranden, skoven og andre steder for at nyde pinsen og det dejlige vejr.

Det får mig til at tænke på dengang jeg og familien var på campingferie i Italien – i juli måned! Det var stegende varmt og af en eller anden grund var vi langt fra de eneste der havde fået den gode ide. Det føltes som om hele verden havde besluttet sig for at holde ferie lige netop på ”vores” campingplads og vejen dertil var proppet med biler, som var proppet med børn, hunde, ferie udstyr og feriehumør! Bilerne flyttede sig i skildpadde tempo, varmegraderne var nået langt over hvad arbejdstilsynet ville tillade og der kom ikke det mindste lille vindpust ind gennem de nedrullede ruder …

Bilerne dyttede arrigt, ellers så rolige familiefædre stak hovedet ud af vinduet og råbte til dem foran om de dog ikke snart kunne flytte sig. Selv normalt kølige Skandinaver udfoldede et temperament der kunne gøre enhver italiener misundelig.

Det sjove er (som vi alle godt ved, og nogen gange glemmer) at vi ikke kan styre hverken vejret eller trafikken – eller andre menneskers reaktioner. Det eneste vi kan styre, er hvordan vi selv reagerer og tænker. Hvilken betydning tillægger vi en lang kø i trafikken og hvilke tanker gør vi os om den? Tænker vi ”fandens også nu kommer jeg for sent” eller ”nå, her er kø så kan jeg lige så godt slappe lidt af og nyde musikken i radioen”.

Og hvad med udenfor trafikken? Nogle møder ”idioter” fra morgen til aften, andre møder sjældent eller aldrig nogen. Hvordan kan det være?

Forestil dig at du har 2 kasser inde i dit hoved. Når du møder en person putter du, bevidst eller ubevidst, ham eller hende i en af dine kasser. På den ene kasse står der ”Idiot” – på den anden ”Go nok”. Læg mærke til hvem du putter i hvilken kasse – og ikke mindst hvorfor!

I virkeligheden findes der ikke ”idioter”. Men der findes mennesker med andre holdninger, meninger og værdier end mine egne. Prøv at bruge Ctrl-alt-delete knappen på din indre computer og slet idiotkassen. Læg mærke til hvad det gør ved dine relationer og dit samarbejde med andre mennesker.

Dialog og samarbejde handler om god kemi – og god kemi kan du selv skabe bl.a. ved at have indlevelsesevne og respekt for andres holdninger. Det betyder ikke nødvendigvis at alle skal være enige om det hele, men det betyder at vi hver især giver plads til de andre – både på vejene og i vores relationer!

Og så var ham der fyldte hele vejen foran os med sin campingvogn og hang og råbte ud af vinduet altså en idiot – ja også jeg er kun et menneske og ikke helt oplyst endnu, så det sker at jeg falder i….

Hvornår falder du i? Hvornår har du sidst mødt en idiot?

Nyd det gode vejr her på en dejlig fredag eftermiddag, hvor sommeren har holdt sit indtog – og næste gang du sidder i en trafikkø, så glæd dig over hvor du er på vej hen i stedet for at ærgre dig over hvad du sidder fast i.

Coach hilsner
Lonnie