Du er i gang med de sidste minutter af dit foredrag eller dit oplæg for kollegerne på afdelingsmødet. I tankerne er du måske allerede færdig og måske begynder du at mærke lettelsen over, at det er snart er slut (med mindre du hører til dem, der har lært at glæde sig både før og under præsentationen…)

Det kan også være, at du har travlt med at få sagt det sidste, fordi tiden er løbet fra dig eller måske er du dybt involveret i at besvare ivrige spørgsmål fra tilhørerne.

Uanset årsagen, så sker det for rigtig mange, at de får afsluttet et ellers godt oplæg på en lidt tilfældig måde. Og det er synd, for de sidste minutter er en oplagt mulighed for at gøre eller sige liiige det, der får tilhørerne til at huske dig.

Desuden viser undersøgelser, at tilhørernes opmærksomhed generelt er størst i starten og igen i slutningen af en præsentation, så ligesom du bør starte med gennemslagskraft, så bør du også slutte af med gennemslagskraft.

Hvad din afslutning skal indeholde og hvordan den skal præsenteres, afhænger af din stil, af dit formål og af hvem du taler til. Men her er nogle bud på spørgsmål, du kan overveje, når du forbereder og planlægger din afslutning:

  • Hvad vil jeg især gerne have at de husker?
  • Skal tilhørerne gå herfra med nogle bestemte refleksioner eller tanker?
  • Skal de have et bestemt værktøj til sidst?
  • Skal afslutningen være sjov, alvorlig, tankevækkende eller…?
  • Skal min afslutning lægge op til en ny foredragsholder eller til en kollega, som skal tale videre om emnet?

Gør det også til en vane at slutte til aftalt tid, både af respekt for dine tilhørere og af respekt for dem, der eventuelt skal have ordet efter dig.

Og husk så at du ikke behøver at være perfekt – gør det bedste du kan og giv dig selv konstruktiv feedback bagefter, så er du sikker på hele tiden at udvikle dine præsentationsfærdigheder.