Som jeg beskrev i min blog i går, er jeg på vej til 5 dage i stilhed og jeg vil gerne invitere dig til at sætte dig selv en udfordring: 5 dage med 5 minutter om dagen i stilhed. Det eneste, du skal, er at være 100 % til stede og bevidst nærværende i forhold til dig selv.

Sådan gør du

Start med at beslutte dig for at træne 5 minutter hver dag. Gerne samme tidspunkt og samme sted hver dag. Gør det et sted hvor du kan sidde godt,  med rank ryg og hvor du ved, at du ikke bliver forstyrret. Sæt et ur eller andet til at give et signal efter 5 minutter, så behøver du ikke sidde og spekulere på tiden.

1 – Lad din krop lande

Sæt dig i en stilling hvor du sidder godt med afslappede skuldre og rank ryg og lad kroppen mærke stolen eller underlaget du sidder på. Brug et øjeblik på at lade din krop ”lande” og indstille sig på at de næste 5 minutter skal den blot sidde og være tilstede.

2 – Fokuser på åndedrættet
Når du er ”landet”, giver du din fulde opmærksomhed til dit åndedræt. Du skal ikke ændre på det, blot observere det. Dit åndedræt er gennem hele meditationen dit fokuspunkt og det sted hvor du hele tiden vender din opmærksomhed imod.

3 – Sid stille og blot mærk og fokusér på din vejrtræning.

Når der dukker tanker op (og det gør der sandsynligvis hele tiden), så forsøg blot at lægge mærke til dem. Undgå at forfølge dem, vend i stedet for din opmærksomhed mod din vejrtrækning igen.

Jeg tror, du vil opleve at tankerne dukker op hele tiden, sådan er det for de fleste af os.  I stedet for at blive frustreret over det, så læg blot mærke til, at sådan er det lige nu, og så snart du opdager, at du er i gang med at forfølge en tanke, så vender du din opmærksomhed tilbage til vejrtrækningen – igen og igen og igen!

Hav tålmodighed og vær nysgerrig på dig selv.

Hvad kan det give dig?

Jeg kunne godt komme med nogle bud på, hvad du kan få ud af det. Henvise til de mange undersøgelser der kan dokumentere effekten på både krop og sind af daglig træning i mindfulness. I stedet for vil jeg hellere lade dig selv opleve det. Prøve at opleve hvad blot 5 dage med bevidst træning kan give dig. Selv opleve om det er en let eller en svær udfordring. Og selv opleve om 5 minutter er lang tid – eller måske så kort tid at du kan udvide det til 10 minutter ad gangen.

Jeg lover, at dele mine erfaringer med dig, når jeg kommer retur fra mit stilheds retreat – og jeg håber du vil dele dine erfaringer med mig og andre læsere af denne blog.

Jeg glæder mig til at høre fra dig – læg gerne dine kommentarer og erfaringer ud her på bloggen.