I går skrev jeg om mobning i Folkeskolen og det fik mig til at tænke på, at mobning og dårlig trivsel også for voksne er et større problem end mange af os har lyst til at erkende.

Jeg bliver som coach ofte bedt om at komme ud i virksomheder og tale om ”hvordan vi kan skabe bedre kommunikation og samarbejde”.  En overskrift der kan dække over rigtig mange ting og hvor jeg oplever, at der kan skabes store forandringer med nogle enkle redskaber til forbedret dialog.

Men når vi taler om mobning, skal der mere end redskaber og kommunikationsværktøjer til – i hvert fald på den lange bane.

Vi kan så nemt komme til at tro, at hvis vi bare lige får nogle ekstra kommunikationsværktøjer eller hvis den der mærkelige kollega bare lige finder sig et nyt job, så løser det hele sig. Men sådan er livet ikke. Hvis først der er en mobbekultur, så kan den være meget svær at komme til livs. Og jeg har mere end én gang oplevet, at når én kollega forsvinder pga. mobning, så finder mobberne en ny kollega at mobbe.

Det kræver mod at indse, at ”vi har skabt en mobbekultur” – men at indse det er første skridt på vejen til at ændre det. Og jeg skriver med vilje ”vi har skabt”, for alle har en aktie i et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Både ledelse og medarbejdere, mobbere, medløbere og de der bliver mobbet. Alle har et ansvar for at sige fra og kræve, at vi i fællesskab skaber en god arbejdsplads, hvor der er plads til forskelligheder og hvor alle trives.

Fra et økonomisk synspunkt må det være logik for burhøns, at det kan betale sig at investere i god trivsel og fra et menneskeligt synspunkt, mener jeg at trivsel og arbejdsglæde er noget alle, har ret til.

Hvad kan du gøre hvis du oplever mobning på arbejdspladsen?

Der er flere ting du kan gøre, og det afhænger af temperament hvor du vil starte. Det afhænger også af om det er dig der føler dig mobbet eller om du er vidne til at en kollega bliver mobbet. Uanset hvad: Så GØR noget!  Her af nogle af mine råd:

  • Erkend problemet og tal om det. Først da kan I begynde at forandre det.
  • Hvis du bliver mobbet, så gå til din chef, din fagforening, en god kollega – få hjælp og vid at du ikke behøver klare det alene.
  • Udvis mod – vær ikke en stiltiende medløber, der lader som om han ikke ser at en kollega mistrives
  • Søg informationer på nettet – der er mange guldkorn at hente hos fx Videncenter for Arbejdsmiljø
  • Få hjælp udefra af en konsulent, coach eller andre der er trænet i at arbejde med relationer mellem mennesker

Har du erfaring med mobning og har gode råde til hvordan I har håndteret det på din arbejdsplads, så hører jeg meget gerne fra dig.

Brugbare links:

Videncenter for Arbejdsmiljø http://www.arbejdsmiljoviden.dk/

Anti-mobbehåndbogen http://www.mobning.info/page.php?page=1